Överviktsoperation

Överviktsoperation kan vara aktuellt för dig som leder av extrem fetma. En operation kan bli livsnödvändig och är en start för att ändra sina levnadsvanor och bli av med betungande besvär. Är du intresserad av att bli av med fetma med hjälp av kirurgiskt ingrepp kan du fundera på vilket tillvägagångssätt som känns bäst och diskutera möjligheterna med en specialistläkare. Vanliga operationer mot fetma är;

Magoperation bypass

En av de kliniker som är erbjuder operation mot övervikt är GHP Kirurgkliniken Stockholm. Det är en specialistklinik i Stockholm som gör behandlingar mot övervikt med Gastric bypass operation och sleeve operation. GHP Kirurgkliniken Stockholm har flerårig erfarenhet av att genomföra magoperation med bypass- och sleeve metoden och är måna över att patienten ska bli nöjd och få ett långvarigt resultat. När du gör en operation hos GHP Kirurgkliniken Stockholm får du alltid ett fast pris och får kontinuerliga uppföljningar med kompetent personal inför och efter operation. Du får också tillgång till klinikens unika patientportal som innehåller massor med tips, råd och rekommendationer. Är du intresserad av att få större förståelse på vad skillnaden är mellan en Gastric bypass operation och sleeve operation ska du fortsätta läsa vidare på denna sida.

Gastric bypass operation

Under en gastric bypass-operation tas större delar av magsäcken bort och en del av den första delen av tunntarmen plockas även bort. Den förkortade tunntarmen får ta emot osmält mat snabbare, något den inte är van vid, och skickar signaler till hjärnan att den inte kan hantera det. Kombinationen med minskad magsäck och kortare tunntarm leder till att du blir mätt snabbare. På GHP Kirurgkliniken i Stockholm utförs många gastric bypass-operationer årligen med lyckade resultat. Enligt studier är gastric bypass-operationer effektivt för att gå ner i extrem övervikt.

Går det att göra en gastric bypass två gånger?

Nej, det rekommenderas inte att göra gastric bypass två gånger. Om du har gjort en sådan omfattande operation och går snabbt upp i vikt igen efteråt bör kontakta en läkare för en överläggning på vad det kan bero på. Patienten kan bli hänvisad till en dietist som undersöker varför viktuppgången har skett och om det finns andra vägar än en ny operation. Innan du ens överväger en ny operation behöver du göra en röntgen eller gastroskopi där en slang förs ner i magen för att undersöka om allt ser normalt ut.

Gastric sleeve operation

Den vanligaste metoden för att operera bort övervikt är en gastric sleeve-operation. Då plockas 2/3 av magsäcken bort. Efter ingreppet med minskad magsäck uppstår mättnadskänslan snabbare hos patienten med ett minskat kaloriintag och leder till snabb viktnedgång. Efter operationen får du ett ordinerat kostschema där målet är att kunna äta tre små måltider om dagen och uppnå konstant mättnadskänsla. Du kan läsa mer och boka en gastric sleeve operation hos GHP Kirurgkliniken i Stockholm.

Bukplastik

Efter en viktminskningsoperation kan du behöva göra en bukplastik för att bli av med överskottshud kring magen då magsäcken har krympts ihop medan huden inte gjort det. Det kan kräva ett kirurgiskt ingrepp för att hjälpa kroppen med återhämtningen. Patienter kan känna sig osäkra kring sin kropp trots viktminskning när det hänger lös hud kring magpartiet men det finns hjälp att få.

Bukplastik-operation

Är du ute efter ett så kallat ”tummy tuck” som är samma sak som operation av buken rekommenderas Nordiska kliniken. Bukplastik-operationer hos denna specialistklinik är vanligt efter övervikt och graviditet då det kan uppkomma samma typ av problematik att bukväggen i magen blir förslappad. Med hjälp av kirurgiskt ingrepp stadgas bukväggen upp och samtidigt tas överskottshud bort från naveln och neråt på magen. Denna typ av ingrepp brukar ta 2–4 timmar att genomföra och sker under nedsövning.

Nordiska kliniken erbjuder

  • Nordens främsta klinik inom plastikkirurgi
  • Hög patientsäkerhet från början till slut
  • Mycket bra patientnöjdhet

Efter en fetmaoperation

Att göra en fetmaoperation är både en omfattande och omtumlande process. Det går inte att leva med gamla rutiner igen och många patienter kan ibland genomgå en förvirrande fas efter operationen. Via en specialistläkare får du ett strikt kostschema och ni gör upp en plan tillsammans för tiden framöver för att undvika gamla kostvanor. De första veckorna upplever du snabb viktminskning med ca 1 kg i veckan, sedan kan processen stanna upp litegrann innan du märker störst resultat inom ca 3–6 månader efter operationen. Utöver kosthållning kan patienter uppleva en psykologisk förändring och kan behöva komma i kontakt med en terapeut. Fråga alltid kliniken som utför operationen vad de kan bistå med för hjälp eller om de kan hänvisa dig vidare till någon annan mottagning.

Magoperation pris

Det kan kosta mellan 50 – 100 000 kr för en magoperation. Pris kan bland annat bero på;

  • Vilken typ av operation som utförs
  • Omfattning av operationen
  • Avtal hos klinik

Det finns kliniker som har avtal med landsting och tar emot patienter på remiss. Om du inte kan få remiss från läkare finns det möjlighet att göra en egenremiss. På 1177.se kan du läsa mer om vad en egenremiss innebär.

Mer om rehabilitering