Ta bort åderbråck

Att bli drabbad av åderbråck är ganska vanligt och många väljer att ta bort åderbråck. Det kan finnas flera metoder för detta och beror på hur allvarliga symtomen är och hur besvärande det är för dig. I värsta fall kan det klia, göra ont och värka. Att ta bort åderbråck med behandling kan göra underverk för denna typ av problem.

Hoppa direkt till innehåll

Vad är åderbråck?

Åderbråck är när blodvener i kroppen inte fungerar som de ska och ser ut som små knölar på huden. Venernas uppgift är att se till att blodflödet pumpas mot hjärtat och i venerna finns det klaffar som hjälper till. Om klaffarna inte fungerar som de ska eller blir försvagade blir blodflödet sämre, vilket visar sig genom att venerna blir synliga utanpå huden som åderbråck. På benen brukar det vara vanligare att de syns som långa trådar som är knöliga. Det är en vanligt förekommande åkomma och det sägs att 3 av 10 svenskar blir drabbade någon gång under livet.

Åderbråcksbehandling - Kliniker

Nordiska kliniken

Oavsett om det är av estetiska eller medicinska skäl du vill bli av med åderbråck kan du få hjälp av Nordiska kliniken med åderbråcksbehandling. I Stockholm ligger denna klinik som har stort fokus på kvalitet och säkerhet i sitt utövande av behandlingar för kropp, hud, ansikte och hår. Som patient kan du känna dig trygg med kompetent personal som tar hand om dig hela vägen från konsultation till uppföljningar av behandlingarna. Efter en första ultraljuds- och läkarundersökning får du rekommenderat vilken av behandlingar som ger bäst och långvarigt resultat. Denna klinik rekommenderas för åderbråcksbehandling i Stockholm på grund av många tidigare nöjda patienter och höga kundomdömen.

Behandling åderbråck

  • Radiofrekvens
  • Laserbehandling
  • Har bultande vener som känns inflammerade
  • Virknålsteknik
  • Injektionsbehandling

Pris

Baseras på utvärdering på konsultation

Ort(er)

Stockholm

Omdöme

Aleris

Aleris erbjuder högkvalitativa åderbråcksbehandlingar på sina kliniker i Stockholm, Göteborg och Umeå. Med ett starkt fokus på både säkerhet och avancerad teknik använder Aleris den senaste teknologin inom laserkirurgi (EVLA) för att behandla åderbråck effektivt. Fördelarna med laserkirurgi inkluderar mindre ärr, snabbare ingrepp, mindre smärta efteråt och en snabb återgång till vanliga aktiviteter, ofta redan dagen efter ingreppet.

Specialister följer dig genom hela processen, från konsultationen till uppföljningen efter behandlingen. Genom en ultraljudsundersökning och läkarbedömning får du en individuellt anpassad behandlingsplan som garanterar långvariga resultat.

Behandling åderbråck

  • Laserkirurgi (EVLA)
  • Sklerosering (injektionsbehandling)
  • Kompressionsbehandling

Pris

Baseras på utvärdering vid konsultation

Ort(er)

Stockholm

Göteborg

Umeå

Omdöme

Åderbråcksoperation

Vid större besvär kan du behöva göra en åderbråcksoperation för att lösa problemen. Det kan låta allvarligt, men operationen är en förhållandevis skonsam metod och du brukar få åka hem samma dag. Det går att göra en laseroperation eller kirurgiska snitt men vanligast är att de båda teknikerna kombineras. Under en åderbråcksoperation blir du alltid bedövad och får stygn och förband som ska skydda den första tiden från sårbildning. Du kommer oftast inte behöva bli sjukskriven efter operationen.

Åderbråck – Kriterier operation

Du ska alltid kontakta en läkare eller expert inom kärlsjukdomar om du misstänker allvarliga symtom av åderbråck. Kriterier för en operation är att du:

  • Haft bestående besvär som påverkar din livsstil
  • Har symtom med blödningar och sårbildning
  • Har bultande vener som känns inflammerade
  • Har svullnad i benet som inte går över
  • Känner obehagskänslor i problemområdet under en längre tid

Behandla åderbråck som gör ont

Att leva med åderbråck som gör ont kan påverka din livsstil. Många väljer därför att genomgå en behandling för sina symtom. Det finns olika behandlingsmetoder för att bli av med besvären och det finns olika sätt beroende på hur stora vener som ska behandlas. Du ska alltid göra en konsultation hos specialister som kan ge råd kring vilken metod som passar dig bäst och hur återhämtningen kommer att ske. Nedan har vi listat de tre vanligaste metoderna för åderbråcksbehandling.

1

Laserbehandling

Den vanligaste metoden är att göra en åderbråck laserbehandling. Specialistklinikerna inom kärlsjukdomar testade metoden under 90-talet och märkte att det var väldigt effektivt mot venerna i blodkärlen. Du blir först lokalbedövad i det område som ska behandlas och sedan förs en fibertråd lika tjock som ett hårstrå in under huden och in i de sjuka venerna som bildat åderbråcket. I fibertråden sitter laser som genererar energi och värme invändigt i den sjuka venen som då sluter sig och läker ihop. Därefter förs laserfibertråden ut igen från venen.

2

Skumbehandling

En skumbehandling är en kemisk metod för att attackera de sjuka venerna som orsakat besvären. Ett kemiskt skum som innehåller ett ämne som irriterar kärlväggarna sprutas in under huden. Det sker en kemisk reaktion i blodkärlen tack vare skummet som gör att kärlen förtvinar. En tid efter behandlingen syns märkbara skillnader på åderbråcket som då har försvunnit. Processen brukar ta ca 30 min och det behövs ingen bedövning inför ingreppet. Det börjar bli en allt mer accepterad metod för att bli av med besvären.

3

Radiofrekvensbehandling

Radiofrekvens kan låta läskigt, men är en väldigt effektiv metod som har börjat användas mer på senare år. En kateter förs in i den sjuka venen där änden på den värms upp genom radiofrekvensenergi. Kärlet drar då ihop sig och till slut försvinner kärlet. Det kan låta obehagligt att kärl försvinner, men kroppen har lärt sig att blodflödet ska gå genom de friska venerna istället, och kroppen återhämtar sig själv med blodcirkulationen. Innan ingreppet får du lokalbedövning och efteråt är återhämtningen snabb utan någon smärta.

Vanliga frågor om åderbråck

Är åderbråck farligt?

Nej, åderbråck är inte farligt. Däremot kan det kännas obehagligt och om det påverkar dig mycket i ditt vardagliga liv ska du överväga att ta hjälp av en läkare eller expert för operation eller behandling.

Kan jag få besvären i benen?

Ja, du kan få åderbråck i benen. När klaffarna i blodvenerna inte fungerar som de ska blir det tryck i blodådrorna som utvidgas och gör att de syns på utsidan av huden. En anledning till att det drabbar främst benen är att många är stillasittande på dagarna och det är svårt att få igång blodcirkulationen. Ibland kan det uppstå mer spindelvävsliknande symtom på benen och då är det stor sannolikhet att det är ådernät istället.

Vilka är de vanligaste symtomen?

Vanliga symtom på åderbråck kan vara;

  • Benen känns tunga
  • Känsla av att benen svullnar
  • Ömhet kring åderbråcket
  • Eksembildningar
  • Domningar i problemområdet
  • Krampkänsla i muskler

Kan jag få åderbråck som ung?

Ja, du kan få åderbråck i ung ålder beroende på ärftlighet och levnadsvanor. De största riskgrupperna är dock;

  • Äldre personer
  • Överviktiga
  • Kvinnor
  • De som har det ärftligt
  • De som är mycket stillasittande

4 sätt att motverka åderbråck

Du kan motverka åderbråck genom att hjälpa kroppen att få igång blodcirkulationen. De vanligaste knepen är;

1. Fysisk aktivitet

Att träna är bevisat att det ökar blodcirkulationen i kroppen. Helst vill du få in pulshöjande aktivitet 30 min varje dag för att få en märkbar skillnad på din hälsa. Vill du läsa en intressant artikel om rekommenderad dos av träning kan du läsa den här på Folkhälsomyndighetens hemsida.

2. Undvik stillasittande

Ha som rutin att ställa dig upp eller rör på dig någon gång i timmen om du sitter still mycket på dagarna. Speciellt benen kan bli utsatt får dålig blodcirkulation så försök tänk på att röra på benen emellanåt och om möjligt massera låren och vaderna.

3. Ha benen i högläge

Att ha benen i högläge hjälper kroppens blodcirkulation genom att se till att blodtillförsel ökar ner till benen och minimerar risken för inflammationer.

4. Bra kosthållning

Näringsrik och hälsosam kost kan bidra till att blodet renas bättre och får igång blodcirkulationen ännu mer. Vill du få tips på bra råvaror och vitaminer som du bör få i dig och som kan påverka blodcirkulationen kan du läsa mer på kurera.se.

Hur känns åderbråck?

Många undrar hur åderbråck känns och oftast känns det inte av hela tiden, utan är mer en synlig åkomma utanpå huden. En del kan uppleva att det värker och stramar kring området som en slags muskelvärk och det kan klia som ett eksem. Vid ihållande smärtor ska du ta kontakt med vården direkt då det annars kan leda till allvarliga kärlkrampanfall. På Mindoktor.se kan du be om rådgivning dygnet runt med konsultation online för att snabbt ta tag i besvären och bli hänvisad vidare.

Kan man få det i munnen?

I munnen finns en liknande men relativt sällsynt företeelse som kallas venösa sjöar eller varicer i munnen. Dessa är dock inte åderbråck i strikt mening, utan snarare små blodfyllda blåsor eller utvidgningar av vener som oftast uppträder på grund av skada eller åldersrelaterade förändringar i blodkärlens väggar. De är vanligast hos äldre vuxna och ses ofta på underläppen, men kan även förekomma på andra ställen i munnen.

De är vanligtvis ofarliga och orsakar sällan några symptom förutom den fysiska närvaron av en mörkblå till lila utbuktning eller fläck. De är inte lika kopplade till cirkulationsproblem som åderbråck i benen, utan snarare resultatet av lokala faktorer som tryck, trauma eller naturligt åldrande av blodkärl.

Om du märker en mörk fläck eller utbuktning i munnen som du misstänker kan vara en venös sjö, är det alltid bäst att låta en tandläkare eller läkare undersöka den för att utesluta andra möjliga orsaker och få korrekt diagnos och vid behov behandling. Om tillståndet orsakar besvär kan det blir fråga om akuttandvård.

Relaterat innehåll

Jobb inom vården

Bemanningsföretag inom vården

Läs om fördelarna med att arbeta på ett bemanningsföretag, vilka krav som vanligtvis ställs på sökande och vad du kan förvänta dig när det gäller arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter. Vi hjälper dig att navigera i den spännande och dynamiska världen av bemanningsföretag inom vården och ger dig tips och råd om hur du ska välja rätt företag för dig och din karriär.

Hyrläkare

Hyrläkare är läkare som arbetar på korttidskontrakt eller timbasis genom bemanningsföretag. Det ger möjlighet till en varierande karriärväg med chans att arbeta på olika platser och med olika patientgrupper och sjukdomar. Dessutom innebär det oftast högre lön jämfört med en traditionell anställning inom sjukvården. Läs mer om vad det innebär att arbeta som hyrläkare på vår sida.

Jobba som hyrsjuksköterska

Att jobba som hyrsjuksköterska ger dig möjlighet att skapa en varierande karriärväg, högre lön, frihet att välja arbete och förmåner såsom försäkringar och utbildningar för att stärka din kompetens och karriärutveckling. Dessutom strävar bemanningsföretagen efter att skapa en trivsam arbetsmiljö för sjuksköterskorna och erbjuder personligt stöd för att säkerställa att de känner sig väl omhändertagna och trygga i sin arbetsroll. Upptäck möjligheterna som hyrsjuksköterska idag. Läs mer här.